Vierkante Social Video

06/09/2018
Posted in Blog
06/09/2018 Rob Schijven

Een vierkante Social Video

Waarom zijn de vierkante social video’s vandaag de dag zo populair? Je ziet tegenwoordig steeds meer verschillende formaten video voorbij komen op het internet. Vroeger was het 4:3, daarna werd het 16:9 (ofwel breedbeeld) maar door de komst van social media en smartphones krijgen we steeds vaker te maken met andere formaten dan we gewend zijn. De vierkante social video is er een van en wordt steeds vaker gebruikt op media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Populaire vloggers en videoproducenten zijn voor social media al helemaal overgestapt op de vierkante video en dat is niet zonder reden.

vierkante social video

Wat zijn dan nu de voordelen van een vierkante video?

16:9 (breedbeeld) moet plaatsmaken voor mobiele aspect ratio’s. Een paar jaar geleden werd dit formaat ingevoerd en in 2005 gebruikte YouTube dit formaat in hun mediaspeler. En zo was 16:9 jarenlang online ook de gangbare aspect ratio. Logisch, want video kon op die manier zonder zwarte balken en full screen worden afgespeeld op computer en televisie. Maar met de komst van de smartphones zijn we steeds vaker video content op onze mobiel gaan kijken. En omdat we onze telefoon verticaal (staand) vasthouden is het formaat 16:9 niet meer ideaal.

1. Vierkante video ziet er beter uit op een smartphone
Dit komt doordat een vierkante video het beeld van een smartphone meer vult. Of je je telefoon nu staand of liggend houdt: een vierkante video staat altijd mooi centraal in beeld. En omdat er dus steeds meer via mobiele telefoons video bekeken wordt is dit dus een belangrijk voordeel. Het verhoogt de kijkbaarheid van jouw video.

2. Vierkante video zorgt voor meer views
Zie het voor je, een liggend gefilmde video op je smartphone. Boven en onder de video heb je dan twee grote zwarte balken en de video bedekt een klein oppervlak. Wil je de video beter zien zal je dus eerst je mobiel een kwartslag moeten draaien. Een vierkante video heeft dit probleem dus niet. Op welke manier je je smartphone ook houdt, het past altijd perfect.

Veel smartphone gebruikers houden hun telefoon namelijk staand wanneer zij scrollen door bijvoorbeeld hun Facebook timeline. Als je dan voorbij een vierkante video voorbij komt, blijf je makkelijker naar deze video kijken. De video vult je scherm en pakt je aandacht.

3. Vierkante video’s worden vaker gedeeld
Wist je dat 92% van alle mobiele kijkers online video met anderen deelt? (Bron: WordStream) Aangezien een vierkante video op social media meer views oplevert dan een horizontale video, betekent dit dus ook dat een vierkante video meer kans heeft om gedeeld te worden.

Deze voordelen hebben dus allemaal met elkaar te maken: Vierkante video = makkelijker te bekijken = meer views = vaker gedeeld = meer resultaat

Elk formaat is mogelijk

Wij kunnen een videoproductie in alle mogelijke formaten aanleveren. Naast het traditionele en nog steeds gebruikte 16:9 en natuurlijk de vierkante video zijn er nog veel meer afmetingen mogelijk. Het is dus van belang om hierover goed na te denken welk formaat het beste is voor jouw online video campagne. Ga je de videoproductie online delen op social media? Dan is vierkant ideaal. Maar ga je de video vertonen op een beurs, groot scherm of misschien wel op een tv? Houd het dan gewoon bij een 16:9 formaat. Kortom alles is mogelijk.

, , , , ,
%d bloggers liken dit: